Γεγονότα

86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Το έργο MARS συμμετείχε, μέσω του περιπτέρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Βασικοί στόχοι της φετινής διοργάνωσης ήταν η στήριξη των προσπαθειών για την περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας προσκαλώντας να συμμετάσχουν επιμελητήρια, επιχειρήσεις, ερευνητικά εργαστηρία, αλλά και πρακτικές που αναδεικνύουν το εύρος και τις εφαρμογές της στην ελληνική αγορά. Στο περίπτερο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σκοπό, τους στόχους, τις δράσεις και τα οφέλη του έργου προς τους παραγωγούς και συνεταιρισμούς, καθώς και τις καινοτόμες μεθόδους για την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες, Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) και επίγειες φωτογραφίες. Στον παρακάτω βίντεο προβάλλεται η δράση του έργου MARS στην ΔΕΘ HELEXPO: https://youtu.be/Y_J3N9Kwc4k

Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και προϊόντα
Το έργο MARS συμμετείχε, μέσω του περιπτέρου του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και προϊόντα» που έλαβε χώρα στα Χανιά. Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ ήταν η στήριξη των προσπαθειών για την ανάπτυξη και βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής, η συνεργασία οργανισμών, ερευνητικών εργαστηρίων και επιχειρήσεων με αναφορά σε τεχνολογίες και μέσα εκσυγχρονισμού των γεωργικών καλλιεργειών στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ευφυούς και γεωπεριβαλλοντικής γεωργίας, η ενημέρωση των παραγωγών για τις εφαρμοζόμενες Ευρωπαϊκές, Εθνικές και Περιφερειακές πολιτικές στήριξης του Αγροτικού τομέα καθώς και τις νέες τεχνολογίες και μέσα ως προϊόντα της Επιστημονικής Έρευνας. Στο περίπτερο του Πολυτεχνείου Κρήτης το ευρύ κοινό είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το σκοπό, τους στόχους και τις δράσεις του έργου MARS, τα αναμενόμενα αποτελέσματά του, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης της ενοποιημένης αρχιτεκτονικής συλλογής, επεξεργασίας κι ανάλυσης δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες από ντόπιους παραγωγούς και συνεταιρισμούς σε χαρακτηριστικές καλλιέργειες του νησιού.

Διάκριση Δύο Ερευνητικών Άρθρων στο Επιστημονικό Περιοδικό Computer Networks
Δύο ερευνητικά άρθρα του MARS διακρίνονται σε ένα από τα πιο έγκριτα, διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το Computer Networks. Η εργασία με τίτλο ‘A compilation of UAV applications for precision agriculture‘ και συγγραφείς τους Panagiotis Radoglou-Grammatikis, Panagiotis Sarigiannidis, Thomas Lagkas και Ioannis Moscholios κατατάσσεται 2ο σε αναγνωσιμότητα (most downloaded) το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η εργασία με τίτλο ‘Towards smart farming: Systems, frameworks and exploitation of multiple sources‘ και συγγραφείς τους Anastasios Lytos, Thomas Lagkas, Panagiotis Sarigiannidis, Michalis Zervakis, George Livanos κατατάσσεται 7ο στην λίστα με τις 25 πιο δημοφιλείς εργασίες του περιοδικού! Αξίζει να τονιστεί ότι τα δύο ερευνητικά άρθρα του MARS διακρίνονται ανάμεσα σε άρθρα που προέρχονται από πλείστους δημοφιλείς, ερευνητικούς χώρους, όπως το 5G και το IoT, παρόλο που και οι δύο εστιάζουν στο ίδιο ερευνητικό αντικείμενο, δηλαδή την γεωργία ακριβείας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Agrotica 2020)
Στις 31 Ιανουαρίου 2020, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στα πλάισια της έκθεσης Agrotica 2020 παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τη "Γεωργία Ακριβείας" με τη χρήση drones, όπως προέκυψαν από το έργο sMart fArming with dRoneS - MARS.

Συνάντηση Ολομέλειας
Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας GEOSENSE στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το 2ο plenary meeting στα πλαίσια της 3ης επίσημης συνάντησης των εταίρων στις 24-25 Οκτωβρίου 2019. Στην συνάντηση αυτή εκπρόσωποι των εταίρων πραγματοποίησαν τον απολογισμό της πορείας του έργου, συζήτησαν τους νέους στόχους που τέθηκαν και εκφράστηκε η αισιοδοξία επέκτασης των παρεχόμενων δυνατοτήτων στα πλαίσια του έργου.

SEEDA-CECNSM
Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτοματισμού Σχεδιασμού, Τεχνολογίας Υπολογιστών, Δικτύων Υπολογιστών και Κοινωνικών Μέσων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEDA-CECNSM 2019) θα δώσει μια μοναδική οπτική γωνία που προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των τομέων του σχεδιασμού αυτοκινήτων, της πληροφορικής και της μηχανικής. Το SEEDA-CECNSM 2019 θα παρέχει ένα διεθνές τεχνικό φόρουμ για μηχανικούς και ακαδημαϊκούς για την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομιών και αποτελεσμάτων της συνεχιζόμενης έρευνας στους πιο σύγχρονους τομείς. Φέτος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα απαιτητικά ζητήματα που σχετίζονται με όλες τις δυνατότητες της μηχανικής, της δικτύωσης και του αυτοματισμού σχεδιασμού στην εποχή της ενσωμάτωσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων, Υπολογιστικής Νέφους και των Κυβερνοφυσικών Συστημάτων.

Σεμινάριο στην Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη)
Στις 2 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα sMart fArming με dRoneS - MARS στο πλαίσιο της δράσης Έρευνα - Δημιουργία - Καινοτομία που υλοποιείται στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του UOWM. Συγκεκριμένα, το έργο MARS αναφέρεται στην ευφυή γεωργία, όπου χρεισιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροχήματα. Οι πτήσεις συλλέγουν πολυφασματικές φωτογραφίες, οι οποίες αναλύονται και τα δεδομένα που προκύπτουν εξετάζονται από το αρμόδιο αγροτικό προσωπικό. Οι πτήσεις περιλαμβάνουν σιτηρά, όσπρια, καπνό και κερασιές. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων εξήγαγε μεγάλο βαθμό γεωμορφολογικών δεδομένων, καθώς και ορισμένες μυκητιακές ασθένειες που αντιμετωπίστηκαν. Οι μετρητές pH εδάφους και οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στο μέλλον. Θα υπάρχουν επίσης όλο και πιο εντατικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων για την πρόληψη ασθενειών, την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεκριμένες περιοχές του πεδίου, μειώνοντας έτσι το κόστος και αυξάνοντας την παραγωγή. Μας τίμησαν με την παρουσία και τη συμβολή τους στην εκδήλωση ο Γιώργος Λίβανος του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου συνέβαλε στην κατανόηση όρων όπως η οπτικοποίηση καλλιεργειών & οι μέθοδοι διασύνδεσης και απεικόνισης καθώς και ο Βασίλης Πολύχρονος της εταιρίας GEOSENSE, όπου παρουσίασε τη συλλογή φωτογραμμομετρικών δεδομένων pix4D και πιλοτική επίδειξη στην περιοχή του Κρόκου Κοζάνης.

Σεμινάριο στην Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα)
Στις 21 Νοεμβρίου 2019, το πρόγραμμα sMart fArming με το πρόγραμμα dRoneS - MARS παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Συνάντηση Ολομέλειας
Στις 17-18 Μαϊου 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση προόδου με τους συμμετέχοντες εταίρους να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την πρόοδο του έργου και την τήρηση του χρονοπρογράμματος φιλοδοξώντας να παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο στην επόμενη συνάντηση.