Γεγονότα

5 Απριλίου 2023

Ημερίδα με θέμα: Προκλήσεις της Νέας Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 – Εφαρμογή στην Π.Ε. Γρεβενών

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών με θέμα “Προκλήσεις της Νέας Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027”, η κοινοπραξία του έργου MARS παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη "Γεωργία Ακριβείας" με τη χρήση ΜΕΑ για την νέα Αγροτικής Πολιτική, με βάση την εμπειρία και συμπεράσματα που προέκυψαν από το έργο MARS.

10-18 Σεπτεμβρίου 2022

86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Το έργο MARS συμμετείχε, μέσω του περιπτέρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Βασικοί στόχοι της φετινής διοργάνωσης ήταν η στήριξη των προσπαθειών για την περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας προσκαλώντας να συμμετάσχουν επιμελητήρια, επιχειρήσεις, ερευνητικά εργαστηρία, αλλά και πρακτικές που αναδεικνύουν το εύρος και τις εφαρμογές της στην ελληνική αγορά. Στο περίπτερο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σκοπό, τους στόχους, τις δράσεις και τα οφέλη του έργου προς τους παραγωγούς και συνεταιρισμούς, καθώς και τις καινοτόμες μεθόδους για την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες, Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) και επίγειες φωτογραφίες. Στον παρακάτω βίντεο προβάλλεται η δράση του έργου MARS στην ΔΕΘ HELEXPO: https://youtu.be/Y_J3N9Kwc4k

20-24 Ιουλίου 2022

Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και προϊόντα

Το έργο MARS συμμετείχε, μέσω του περιπτέρου του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και προϊόντα» που έλαβε χώρα στα Χανιά. Η εκδήλωση διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ ήταν η στήριξη των προσπαθειών για την ανάπτυξη και βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής, η συνεργασία οργανισμών, ερευνητικών εργαστηρίων και επιχειρήσεων με αναφορά σε τεχνολογίες και μέσα εκσυγχρονισμού των γεωργικών καλλιεργειών στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ευφυούς και γεωπεριβαλλοντικής γεωργίας, η ενημέρωση των παραγωγών για τις εφαρμοζόμενες Ευρωπαϊκές, Εθνικές και Περιφερειακές πολιτικές στήριξης του Αγροτικού τομέα καθώς και τις νέες τεχνολογίες και μέσα ως προϊόντα της Επιστημονικής Έρευνας. Στο περίπτερο του Πολυτεχνείου Κρήτης το ευρύ κοινό είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το σκοπό, τους στόχους και τις δράσεις του έργου MARS, τα αναμενόμενα αποτελέσματά του, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης της ενοποιημένης αρχιτεκτονικής συλλογής, επεξεργασίας κι ανάλυσης δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες από ντόπιους παραγωγούς και συνεταιρισμούς σε χαρακτηριστικές καλλιέργειες του νησιού.

8 Μαΐου 2020

Διάκριση Δύο Ερευνητικών Άρθρων στο Επιστημονικό Περιοδικό Computer Networks

Δύο ερευνητικά άρθρα του MARS διακρίνονται σε ένα από τα πιο έγκριτα, διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το Computer Networks. Η εργασία με τίτλο ‘A compilation of UAV applications for precision agriculture‘ και συγγραφείς τους Panagiotis Radoglou-Grammatikis, Panagiotis Sarigiannidis, Thomas Lagkas και Ioannis Moscholios κατατάσσεται 2ο σε αναγνωσιμότητα (most downloaded) το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η εργασία με τίτλο ‘Towards smart farming: Systems, frameworks and exploitation of multiple sources‘ και συγγραφείς τους Anastasios Lytos, Thomas Lagkas, Panagiotis Sarigiannidis, Michalis Zervakis, George Livanos κατατάσσεται 7ο στην λίστα με τις 25 πιο δημοφιλείς εργασίες του περιοδικού! Αξίζει να τονιστεί ότι τα δύο ερευνητικά άρθρα του MARS διακρίνονται ανάμεσα σε άρθρα που προέρχονται από πλείστους δημοφιλείς, ερευνητικούς χώρους, όπως το 5G και το IoT, παρόλο που και οι δύο εστιάζουν στο ίδιο ερευνητικό αντικείμενο, δηλαδή την γεωργία ακριβείας.

31 Ιανουαρίου 2020

Στις 31 Ιανουαρίου 2020, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στα πλάισια της έκθεσης Agrotica 2020 παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τη "Γεωργία Ακριβείας" με τη χρήση drones, όπως προέκυψαν από το έργο sMart fArming with dRoneS - MARS.

24-25 Οκτωβρίου 2019

Συνάντηση Ολομέλειας

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας GEOSENSE στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το 2ο plenary meeting στα πλαίσια της 3ης επίσημης συνάντησης των εταίρων στις 24-25 Οκτωβρίου 2019. Στην συνάντηση αυτή εκπρόσωποι των εταίρων πραγματοποίησαν τον απολογισμό της πορείας του έργου, συζήτησαν τους νέους στόχους που τέθηκαν και εκφράστηκε η αισιοδοξία επέκτασης των παρεχόμενων δυνατοτήτων στα πλαίσια του έργου.

2019

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτοματισμού Σχεδιασμού, Τεχνολογίας Υπολογιστών, Δικτύων Υπολογιστών και Κοινωνικών Μέσων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEDA-CECNSM 2019) θα δώσει μια μοναδική οπτική γωνία που προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των τομέων του σχεδιασμού αυτοκινήτων, της πληροφορικής και της μηχανικής. Το SEEDA-CECNSM 2019 θα παρέχει ένα διεθνές τεχνικό φόρουμ για μηχανικούς και ακαδημαϊκούς για την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομιών και αποτελεσμάτων της συνεχιζόμενης έρευνας στους πιο σύγχρονους τομείς. Φέτος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα απαιτητικά ζητήματα που σχετίζονται με όλες τις δυνατότητες της μηχανικής, της δικτύωσης και του αυτοματισμού σχεδιασμού στην εποχή της ενσωμάτωσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων, Υπολογιστικής Νέφους και των Κυβερνοφυσικών Συστημάτων.

02 Ιουλίου 2019

Στις 2 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα sMart fArming με dRoneS - MARS στο πλαίσιο της δράσης Έρευνα - Δημιουργία - Καινοτομία που υλοποιείται στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του UOWM. Συγκεκριμένα, το έργο MARS αναφέρεται στην ευφυή γεωργία, όπου χρεισιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροχήματα. Οι πτήσεις συλλέγουν πολυφασματικές φωτογραφίες, οι οποίες αναλύονται και τα δεδομένα που προκύπτουν εξετάζονται από το αρμόδιο αγροτικό προσωπικό. Οι πτήσεις περιλαμβάνουν σιτηρά, όσπρια, καπνό και κερασιές. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων εξήγαγε μεγάλο βαθμό γεωμορφολογικών δεδομένων, καθώς και ορισμένες μυκητιακές ασθένειες που αντιμετωπίστηκαν. Οι μετρητές pH εδάφους και οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα εγκατασταθούν στο μέλλον. Θα υπάρχουν επίσης όλο και πιο εντατικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων για την πρόληψη ασθενειών, την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεκριμένες περιοχές του πεδίου, μειώνοντας έτσι το κόστος και αυξάνοντας την παραγωγή. Μας τίμησαν με την παρουσία και τη συμβολή τους στην εκδήλωση ο Γιώργος Λίβανος του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου συνέβαλε στην κατανόηση όρων όπως η οπτικοποίηση καλλιεργειών & οι μέθοδοι διασύνδεσης και απεικόνισης καθώς και ο Βασίλης Πολύχρονος της εταιρίας GEOSENSE, όπου παρουσίασε τη συλλογή φωτογραμμομετρικών δεδομένων pix4D και πιλοτική επίδειξη στην περιοχή του Κρόκου Κοζάνης.

21 Νοεμβρίου 2019

Στις 21 Νοεμβρίου 2019, το πρόγραμμα sMart fArming με το πρόγραμμα dRoneS - MARS παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

5 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση Ολομέλειας

Στις 5 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση προόδου με τους συμμετέχοντες εταίρους να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την πρόοδο του έργου και την τήρηση του χρονοπρογράμματος φιλοδοξώντας να παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο στην επόμενη συνάντηση.

©2024 MARS Team

elGreek

Log in with your credentials

Forgot your details?

Μετάβαση στο περιεχόμενο